шофиране през зимата

Шофиране през зимата

Тежкото време може да бъде едновременно плашещо и опасно за пътниците. Зимни бури, лошо време и тежки пътни условия са фактор на много катастрофи и повечето от които са смъртни случаи. Водачите трябва да познават правилата за безопасност при управление на автомобила в зимни или в извънредни ситуации. Нашата компания за пътна помощ ви съветва и настоява, водачите да бъдат предпазливи, докато шофират в неблагоприятно време. Шофиране през зимата. Препоръчваме ви следните съвети, докато шофирате в снежни и заледени участъци. Винаги носете в автомобила си авто аптечка и допълнителна храна и вода, топли дрехи, фенерче, одеяла и лекарства. Уверете се, че вашите гуми са правилно напомпани и имат достатъчно голям грайфер. Винаги трябва да имате в автомобила си, най-малко половин резервоар гориво. Никога не подгрявайте автомобила в затворено пространство, като например гараж. Не използвайте автопилота, когато се движите по хлъзгави повърхности, като например лед и сняг.

Шофиране в тежки зимни условия

Съвети за шофиране в зимни условия. Ако времето е прекалено студено, най-добре си останете в къщи. Излизайте само ако е необходимо или много належащо. Избягвайте да поемате ненужни рискове и да шофирате при лошо време. Карайте бавно. Винаги карайте автомобила на малка предавка, така ще имате по-голямо сцепление при движение по сняг или лед. Ускорявайте бавно като натискате газта постепенно, по този начин ще имате по-голямо сцепление на гумите. Избягвайте управлението на автомобила по пътища със стръмни наклони. Не се опитвайте да се движите в бързо, защото не можете да намалите скоростта когато е необходимо. Намаляването на скоростта по заледените пътища отнема повече време. Спазвайте по-голяма дистанция между предния автомобил отколкото е необходимо. По този начин ще си осигурите по-голяма безопасност отколкото е необходима. Независимо дали имате анти блокиращи спирачки или нямате, дръжте педала на спирачката си леко натиснат.

Съвети за шофиране през зимата на дълги разстояния

Ако се наложи да спрете внезапно, натискайте педала на спирачката плавно, не си мислете че автомобила ще спре веднага. Прилагането на пълна газ върху педала на газта, ще до пренесе до подхлъзването на автомобила. Опитайте се да стигнете до вашето местоположение, сигурно и безопасно. Преди да тръгнете на дълъг път, вашето превозно средство трябва да бъде проверено в автосервиз за ремонт на автомобили. Проверете прогнозата за времето и маршрута по който ще управлявате автомобила. Ако времето е много лошо, отложете пътуването си ако е възможно. Преди да потеглите, уведомете близките и приятелите си за маршрута по който ще пътувате. Ако закъсате на пътя, вашето превозно средство ще ви осигури временен подслон. Не се опитвайте да пътувате в условията на тежка буря или голям снеговалеж. Така лесно може да се изгубите с автомобила си и да попаднете в някоя преспа.

Какво да направите ако закъсате през зимата

Ако закъсате през зимата, или попаднете в яма или преспа, никога не буксувайте. Просто изчистете снега под гумите на автомобила и се опитайте да потеглите плавно. Ако автомобилът ви се подхлъзне или за буксува, потърсете фирма за пътна помощ. Ако закъсате през нощта, пуснете аварийните светлини на автомобила. Ако автомобилът ви изгасне в преспата, проверете изпускателната тръба да не е запушена със сняг или лед. Запушената изпускателна тръба, може да вкара смъртоносен газ от въглероден оксид, в купето на автомобила докато двигателят работи. Ако закъсате с автомобила останете топло. Използвайте каквото има, за да стоплите тялото си от студа. Предварително се заредете с топли дрехи и одеялата, които да може да използвате в случай на спешност. Съхранявайте горивото, по възможност пускайте двигателя само когато е необходимо, докато се стопли купето. Това ще ви помогне да се пестите горивото.

Шофиране през зимата

Преди да влезете в автомобила, проверете нивото на течността за миене на предното стъкло. Резервоарът трябва да е пълен със зимна течност за почистване на предното стъкло (до -40 ° C защита срещу замръзване). Бързо ще осъзнаете, че зимното шофиране в България замърсява бързо предното стъкло на автомобила. По този начин, вие ще използвате чистачките на автомобила по-често, за да почистите предното стъкло. Намаляването на течността за измиване на предното стъкло, значително ще намали видимостта, засягайки собствената ви безопасност и безопасността на другите. Най-добрият ни съвет е, да се заредите с допълнителна течност за миене на предното стъкло в багажника на автомобила си. След стартиране на автомобила, включете парното на автомобила за размразяване на предното стъкло. Това ще запази прозорците ви от замъгляване. Премахнете снега и леда от прозорците, фаровете, огледалата за обратно виждане и покрива на автомобила.