Поддръжка на гумите

Гумите са единственото нещо между автомобила и пътя. Когато са правилно напомпани и в добро състояние, управлението, стабилността и безопасността на автомобила ще бъдат максимално увеличени. Обратно, когато гумите са напомпани, износени или повредени, всички системи за безопасност на превозното средство не могат да преодолеят загубата на контрол, която идва с раздуване или хидропланиране. Въздушното налягане в гумата е като масло в двигателя; когато е ниска, вътрешните повреди са невидими, докато не стане твърде късно. Гумите естествено губят 1-2 psi на месец, така че постоянното пренебрегване в крайна сметка ще доведе до гума, която не може да поддържа теглото на автомобила и пътниците. Когато това се случи, полученото изпускане може да доведе до загуба на контрол и злополука.
Важно е също така да се завъртат гумите на превозното средство на всеки 10,000 километра. Предните гуми на съвременните автомобили се износват много по-бързо от гумите на задния мост. Чрез периодично завъртане на предните гуми на гърба и задните гуми на предната част, шофьорите могат да постигнат равномерно износване на всичките четири гуми и да увеличат пробега и производителност. Ако не се въртят гумите, често гумите на предните гуми се износват по-бързо, докато задните гуми развиват неправилни модели на протектора, които причиняват вибрации. Същото може да се каже и за подравняването. Когато автомобилът не е правилно подравнен, гумите ще се износват по-бързо, което води до увеличаване на оперативните разходи.
Проверявайте налягането на гумите по-често
Може да забележите, когато времето стане по-студено, светлината на системата за следене на налягането в гумите на таблото ви светва по-често. Съветът за грижи за автомобила препоръчва редовно да проверявате налягането в гумите през зимата, за да запазите лампата TPMS изключена и автомобилът ви е безопасен.
„Типично е по това време на годината шофьорите да получават предупреждения за TPMS и след това да се притесняват за гумите си“, казва Георги Младенов, изпълнителен директор на ADAC Eкспрес. „Често шофьорите ще виждат това сутрин, когато е най-студено. Ако температурата се затопли, светлината може да се изключи, но вероятно гумите все още ще са малко по-интензивни. Ето защо е важно редовно да се проверява налягането в гумите. „
Според Американската асоциация на производителите на гуми за всеки 10-градусов спад в температурата налягането в гумите намалява около една атмосфера. Проверката на налягането в гумите е важна за безопасността на автомобила, живота на гумите и разхода на гориво.
Неправилното налягане в гумите може да намали пробега на горивото с 0,3% за всеки спад на налягането на PSI в четирите гуми и да подобри разхода на гориво с до 3,3%, когато се поддържа правилното налягане в гумите.
„Налягането в гумите трябва да се проверява поне веднъж месечно. Важно е да се отбележи, че по-новите автомобили със системи за следене на налягането в гумите може да не ви предупреждават, докато гумата не бъде значително намалена, така че може да искате да я проверите по-често ”. „Важно е да се проверява налягането в гумите, когато има значителни промени във времето и по-често през зимните месеци.“
Съветът за грижи за автомобилите е източник на информация за кампанията за обучение на потребителите, която популяризира ползите от редовната грижа за автомобила, поддръжката и ремонта на потребителите.
И накрая, водачите трябва редовно да извършват визуална инспекция на гумите си, особено след удряне на дупката, бордюра или всякакъв вид пътни отпадъци. Издатините, порязванията и други видими повреди отслабват вътрешните компоненти на гумата, което може да доведе до издухване. Редовните визуални проверки често ще идентифицират всякакви потенциални проблеми, преди те да доведат до инцидент. Също така е добра идея гумите да бъдат инспектирани от професионалист преди дълги пътувания на пътя, за да се гарантира, че няма очевидни условия за излизане от експлоатация, които трябва да бъдат разгледани.