Месец за безопасност

Когато става въпрос за безопасност на превозните средства, спирачната система е на върха на списъка. Месецът за повишаване на безопасността на спирачките през август е идеалният момент да се проверят спирачките ви, за да се уверят, че са в безопасно работно състояние преди училищните заповеди и хитовете на студено време, казва Съветът за грижи за автомобилите.
Спирачките са нормално износване за всяка кола и накрая ще трябва да бъдат сменени. За рутинна поддръжка проверявайте спирачната система на Вашия автомобил поне веднъж годишно. Цялостната инспекция трябва да включва износване на спирачните накладки, ниво на спирачната течност, дебелина на ротора, състояние на маркучите и спирачните тръбопроводи, предупредителни светлини на спирачките и тирето, както и вземане на автомобила за тестово задвижване за откриване на други потенциални проблеми в спирачната система.
Ако колата ви дърпа наляво или надясно, или ако чуете странни шумове, когато прилагате спирачките, трябва да инспектирате спирачките си. Други предупредителни знаци включват светлинна предупредителна светлина за спиране, захващане на спирачките, ниско чувство на педала, вибрации, усещане за педал и писък.
Няколко фактора, които влияят върху износването на спирачките, включват навици при шофиране, работни условия, тип превозно средство и качество на спирачния материал. Никога не изключвайте рутинните спирачни инспекции или какъвто и да е необходим ремонт, като например да оставите спирачките да стигнат до точката „метал-метал“, което може да бъде потенциално опасно и да доведе до по-скъпо струващ ремонт.
„Правилно функциониращата спирачна система помага да се осигури безопасна работа и контрол на превозното средство при различни условия на шофиране“, казва Георги Младенов, изпълнителен директор на Съвета за грижи за автомобилите. „Автомобилистите могат да спрат всякакви потенциални проблеми със спирачната система, като признаят признаците и симптомите, че спирачната им система може да се нуждае от поддръжка или ремонт.“
Износване на спирачните накладки – заснемане на видеоНеправителственият съвет за грижи за автомобилите предлага инструменти, които да ви помогнат да научите повече за автосервиза и ремонт на спирачките. Посетете www.carcare.org, за да поръчате безплатно копие на популярната 80-страница Ръководство за грижи за автомобила или се регистрирайте за безплатния персонален график на услугата и услугата за напомняне по електронната поща.
За повече безопасност на спирачките, съвети за инспекция и обслужване следвайте Съвета за грижа за автомобила в Instagram .
Съветът за грижи за автомобилите е източник на информация за кампанията за обучение на потребителите, която популяризира ползите от редовната грижа за автомобила, поддръжката и ремонта на потребителите.