Лебедка за автомобила

лебедка за автомобила

Лебедка за автомобила

Видове лебедки и тяхната класификация. Повдигането на различни стоки по време на строителни, ремонтни и монтажни работи се извършва с различни подемни съоръжения. Въпреки това, много често в процеса на работа е необходимо да не се повдига товара вертикално. А да се изтегля в хоризонтална равнина. Във тези случаи, се използват така наречените съоръжения за изтегляне на товари лебедка за автомобила. Това е група от механични устройства, със които можете не само да премествате товари, но и да ги повдигате вертикално. В допълнение, с помощта на лебедка, може да изтеглите всякаква кола, която е заседнала във калта. Лебедките се използват широко във ежедневието. В зависимост от типа на задвижване, лебедките се разделят на ръчни, електрически и хидравлични. Ръчните лебедки имат хоризонтално, вертикално и наклонено движение за различни натоварвания. Тези механизми може да са оборудвани с барабан или със червяк

Ръчна лебедка за автомобила

Някои от тях могат да бъдат оборудвани с полиспаст блокове. Които увеличават сцеплението, но намаляват разстоянието на движение на товари. Могат да се използват ръчни лебедки, както при работа на открито при температура от ± 40 °C, така и на закрито. По правило тези механизми са снабдени със храпова спирачка, която не позволява спонтанно движение на товара във обратна посока. Лостовите ръчни лебедки, са предназначени за движение на товари при извършване на ремонт, монтаж и демонтаж. Те са много компактни, могат да функционират без твърдо закрепване върху опорната повърхност. Благодарение на малкия си размер, ръчните лостови лебедки могат да се използват във най-труднодостъпните места. Много от тези лебедки са оборудвани със телескопична дръжка с фиксация, която позволява, увеличаването на теглителната сила.

Ръчна барабанна лебедка

Това е най-често срещаният тип ръчни лебедки. Принципът на тяхното действие е абсолютно прост – човекът завърта дръжката, навивайки въжето на барабана. Най-елементарния вариант на такава лебедка се състои от основно тяло, два лагера, зъбен барабан за навиване на въжето и дръжка. Ръчните барабанни лебедки ви позволяват да увеличите силата на теглене, максимум 2 пъти, а работата да се извърши само в разгара на човешката работа. Следователно, тези ръчни лебедки се използват в прости области на работа. Основната разлика между червячни лебедки и барабанни лебедки е, че те се задвижват от “безкраен винт”. Предимствата на тези лебедки са в техния миниатюрен размер, както и в малките усилия. Въпреки това, за да се движи товарът с помощта на ръчни червячни лебедки, е необходимо да се положат големи усилия. Поради големия брой части за свързване, между които настъпва и триене, те се повреждат много по-често.

Eлектрическа лебедка

Електрическите лебедки, помагат да се намали до минимум физическото усилие, приложено към манивелата на ръчните лебедки. Увеличавайки производителността, осигурявайки много по-голяма скорост на работа. Много електрически лебедки са универсални, те могат да се използват не само за хоризонтално движение на товара, но и за вертикално повдигане. Електрическата лебедка се управлява от кутия с дистанционно управление, като нейната конструкция е напълно безопасна и удобна за работа. В зависимост от модела, капацитетът на електрическите лебедки може да достигне до 15 тона. Компактни електрически лебедки. Тези механизми се отличават с малко тегло, което не надвишава 40 килограма. Тя се транспортира лесно, те не създават трудности при монтажа, работят от напрежение на електрическа мрежа от 220V. Предимствата на тези лебедки включват удобство да ги управлявате от кабинката, възможност за монтиране върху желязна греда.

Планетарна лебедка за автомобила

Планетарните лебедки, използват в своя дизайн планетарна скоростна кутия, в която вместо обичайните две – водещата и задвижваната. Използват едно водещо и няколко задвижвани колела, които са разположени като планети около барабана. Планетарната предавка ви позволява да получите повече мощност с малки размери. Така че основните предимства на такива лебедки са висока мощност, ниско тегло и компактност. Те са оборудвани с дистанционно управление и надеждна електромагнитна спирачка. Малките планетарни лебедки работят при напрежение 220 V, а големите промишлени само на 380 V.

Електрически и тракторни лебедки

Тези лебедки са предназначени за повдигане и преместване на големи товари върху строителни и промишлени съоръжения. Тежината на тези лебедки започва от 600 кг., те са монтирани на метална основа със хоризонтална повърхност. Те са предназначени за самостоятелно повдигане на товари, но имат ниска скорост на повдигане. Тракторни лебедки. Тези лебедки се използват като тягов механизъм за товарене и разтоварване, те се монтират на различни подемни устройства. Тяговите лебедки не са предназначени за самостоятелно повдигане на товари, а осигуряват само теглително усилие. За разлика от монтажните лебедки те имат висока скорост на повдигане, развиват до 35 метра в минута.

Лебедка за автомобила

Отделно от това, можете да изберете автомобилни лебедки, предназначени да изтеглят автомобили. Те се монтират на платформата на автомобила и се предлагат в три разновидности. Електрическият двигател на лебедката се захранва от електрическата мрежа на автомобила. Те се отличават с прост дизайн, лесна инсталация, лесна употреба, възможност за автономна работа, дори когато двигателят е изключен. Въпреки това, те консумират голямо количество енергия от акумулатора на автомобила. Механична лебедка. Лебедката се задвижва от тока на акумулатора на автомобила, от където тя получава въртящия момент чрез зъбни колела. Механичните лебедки се характеризират с висока мощност, непретенциозност и надеждност. Регулирайки скоростта на навиване на въжето, като променя броя на оборотите на двигателя. Основният недостатък на тези механизми е възможността за монтиране само на моторни превозни средства със висока проходимост.

Хидравлична лебедка за автомобила

Хидравличната лебедка се задвижва от специален хидравличен мотор. Който от своя страна се задвижва от хидравлична помпа, която е монтирана на скоростната кутия. Хидравличната лебедка има много големи предимства, като, висока надеждност на хидравличния мотор. Тя е устойчива на претоварване, при която хидравличният мотор не може да се счупи, а само спира. Хидравличната лебедка, може да работи както върху камиона, така и под водата. Това се осъществява благодарение на херметичния си корпус, който не пропуска вода. Хидравличните лебедки намират най-голямо приложение при обикновените и специализираните компании за пътна помощ. Недостатъците на този вид лебедки е ниската скорост за навиване на въжето. Хидравличната лебедка не може да работи по никакъв начин, когато двигателя на моторно превозно средство е изключено.