29.01.2022

Пътна помощ

0878 99 99 00 | 0999 99 99 44

Диагностика на автомобили

1 min read
диагностика на автомобили

Диагностика на автомобили

Съвременните автомобили са наситени с електронни устройства. Уместността на проверката на тяхната работа с помощта на компютър се определя от специални програми. Които много бързо идентифицират основните проблеми. Сега ще ви разкажем какво представлява компютърната диагностика на дадена машина и за какво е предназначена. Компютърната диагностика на автомобили е вид процес, при който кодовете за неизправности се четат на основните възли, изтривайки тези кодове и последващото им коригиране. За това се използват специални скенери за компютърна диагностика на автомобили, тестери на двигатели и други устройства. Те включват преносими четци, като лаптопи и други. Диагностичното оборудване ви позволяват да четете и откривате най-малките промени в работата на системите за управление на двигателя. Трансмисията, панелите с инструменти и други електронни устройства. Всички текущи данни се показват на едно канален мултицет и в реално време.

Компютърна диагностика на автомобили

Когато купувате употребяван автомобил трябва да се уверите дали пробегът е намален умишлено и в какво състояние е автомобила. Или компютърната диагностика може да се извърши, както съветват експертите, поне веднъж годишно. Компютърната диагностика е ефективен начин за цялостна проверка на електронните системи на автомобила. С цел идентифициране и предотвратяване на неизправности. Благодарение на него е възможно да се получи истинска информация за текущото състояние на контролните устройства, части и компоненти на машината. Диагностиката се свързва към бордовите системи чрез специални диагностични букси. Които четат всички кодове, предавани от автомобила. Тези кодове се разчитат от авто специалисти, които използват специални програми. Въз основа на получената информация се прави заключение за наличието на определени повреди или неизправности.

Видове компютърна диагностика на автомобили

Компютърната диагностика може да бъде разделена на няколко операции. Извършва се проверка на двигателя и неговите електронни системи ако се забележи започнат че двигателят загрява твърде дълго време. Разходът на гориво се е увеличил, двигателят работи нестабилно или върти бавно. Загубил е мощност, има външен шум, скоростта на празен ход се намалява или се увеличава. Също така е необходимо, ако на арматурното табло се появи грешка в Check Engine. По време на работа се проверява: инжекционната система, има ли грешки от електронните сензори. Проверка на автоматичната кутия. Проверка на турбокомпресора и dpf филтъра за твърдите частици. Ако трябва да се сменя турбокомпресора с нов, задължително трябва да се извърши премахване на dpf филтъра за твърдите частици и да се замени с нов. Тъй като маслото от турбокомпресора, със сигурност е запушил dpf филтъра на автомобила. При диагностициране се отчитат кодовете за грешки в контролния блок на автоматичната кутия. Оценяват се показанията на датчиците за температурата на маслото и положението на дроселовата клапа.

Какво представлява компютърната диагностика на автомобили

Компютърната диагностика на автомобили, включва свързване на диагностичния уред към адаптора на OBD буксата. Чрез специален кабел на компютъра и последващо определяне на повредена единица. Нека се опитаме да разгледаме предишното определение на части. Съвременният автомобил не е само колела, каросерия, двигател и други механични части. От гледна точка на електротехника, това е сложен електронен комплекс от оборудване. Ако разделите цялото електрическо оборудване на автомобила на отделни елементи, то включва. Система за управление на двигателя, блок за управление на спирачната система ABS. Блок за управление на системата за защита на водача – въздушни възглавници – SRS. Система за контрол на тялото, устройство за комфорт, климатик, управление на светлините и така нататък. Система за защита на автомобила срещу неоторизиран достъп, като аларма и имобилайзер. Комуникационен блок и допълнително оборудване.

Изтриване на грешки

Система от команди за координация с компютър като обменни протоколи. Компютър, обикновено лаптопи, таблети, смартфони се използват за самодиагностика на автомобили. Не бива да забравяме, че модерният телефон е също персонален компютър. В някои професионални и полу професионални диагностични устройства. Интерфейсът и компютърът се комбинират в отделно устройство. Компютърната диагностика на автомобил изпълнява следните функции: четене на кодове за грешки на отделни устройства на автомобила. Изтриване на грешки, дешифриране на кодове за грешки, оперативен контрол на автомобилните системи в реално време. Препрограмиране на автомобилни устройства, като професионални диагностични устройства. Как да изберете инструмент за диагностика на автомобили самостоятелно. При избора на устройства за самодиагностика на автомобилите трябва да се ръководите от следните съображения.

Диагностика на автомобили

Диагностичната букса при автомобили след 2005 година е разположена в зоната на водача на купето. В повечето случаи буксата OBD се намира до лявото коляно на водача. Ако не е там, можете да видите под волана, под пепелника, в областта на централната конзола. Положението е по-лошо, ако имате кола преди 2000-те. Тогава буксата най-вероятно ще бъде под капака. И няма да е OBD-II. В този случай ще трябва да закупите специален адаптер. Той струва около 100 лева. След това свържете OBD кабела към диагностичното устройство. Свързваме устройството чрез USB буксата към лаптоп. Софтуерна връзка. Изтеглете диагностичната програма на компютъра. На първия етап се избира марката на автомобила, година на производство. За да извършите OBD диагностика на двигателя, този елемент може да бъде пропуснат. Тогава сканирането за грешка започва.

Диагностика на автомобили в София

В допълнение към компютърната диагностика на автомобили специалистът е длъжен да извърши визуална проверка на повредената система. И да отстрани появилите се грешки от софтуера на автомобила, като същевременно да ви предостави необходимите препоръки за ремонт на автомобили. Висококвалифицирани специалисти на официалните сервизни центрове на АДАС Експрес провеждат висококачествена компютърна диагностика на автомобили. Използвайки сертифицирано оборудване, препоръчано от чуждестранните производители на автомобили. Високото ниво на обслужване и цената на работа, благоприятна за собствениците на автомобили, са основните причини за доверието на многобройните клиенти на АДАС Експрес. Съвременните диагностични системи, използвани в нашите сервизни центрове, позволяват навременно откриване на неизправности. Като значително намаляват разходите за поддръжка и по-нататъшен ремонт на автомобила.