диагностика на автомобили

Диагностика на автомобили

Съвременните автомобили са наситени с електронни устройства. Това определи уместността на проверката на тяхната работа с помощта на компютър и специални програми. Които могат бързо да идентифицират основните проблеми. Сега ще ви разкажем какво представлява компютърната диагностика на дадена машина и за какво е предназначена. Компютърната диагностика на автомобили е процес, при който кодовете за неизправности се четат на основните възли, изтривайки тези кодове и последващото им коригиране. За това се използват специални скенери за компютърна диагностика на автомобили, тестери на двигатели и други устройства. Те включват OEM, многофункционални стойки, преносими четци. Съвременното диагностично оборудване и софтуер, ви позволяват да четете и откривате най-малките промени в работата на системите за управление на двигателя. Трансмисията, панелите с инструменти и други електронни устройства. Всички текущи данни се показват на едно канален мултицет и в реално време.

Препрограмирате на електрониката към интерфейса

В същото време можете да проследите до 4 графики с параметри, избирайки най-удобния тип дисплей. Съвременните системи за диагностика също позволяват прекодиране на параметри. Това се прави с цел увеличаване на мощностните характеристики на автомобила – настройка на чипове. Например, контролното устройство се преконфигурира, за да го оптимизира за пълен комплект автомобили. Той включва регулиране на оборотите на празен ход или регулиране на горивната система. След като изтеглите допълнителни плъгини, можете да препрограмирате електрониката към интерфейса. На новите модели на тази линия и тези, които са току-що на разстояние от монтажната линия. Системата автоматично идентифицира разликите, без да изисква ръчно настройване на първоначалните и крайните параметри. По правило, компютърна проверка на машината, когато има информация за неизправности на арматурното табло, светват икони за грешки.

Компютърна диагностика на автомобили

В други случаи – когато водача на автомобила забележи неправилната работа на определени възли или системи. Трябва да се уверите дали пробегът е намален умишлено, преди да купите употребяван автомобил и в какво състояние е автомобила. Или компютърната диагностика може да се извърши, както съветват експертите, поне веднъж годишно. Компютърната диагностика е ефективен начин за цялостна проверка на електронните системи на автомобила. С цел идентифициране и предотвратяване на неизправности. Благодарение на него е възможно да се получи истинска информация за текущото състояние на контролните устройства, части и компоненти на машината. Сложен скенер със сериозен софтуер е свързан към бордовите системи чрез специални диагностични букси. Които четат всички кодове, предавани от автомобила. Получените кодове се дешифрират от специалисти, използвайки специални програми. Въз основа на получената информация се прави заключение за наличието на определени повреди или неизправности.

Видове компютърна диагностика на автомобили

Компютърната диагностика може да бъде разделена на редица операции: Проверка на двигателя и неговите електронни системи. Извършва се, ако започнат да забелязват, че двигателят се загрява дълго време. Разходът на гориво се е увеличил, двигателят работи нестабилно или стартира слабо. Загубил е мощност, има външен шум, скоростта на празен ход се намалява или се увеличава. Също така е необходимо, ако на арматурното табло се появи грешка в Check Engine. По време на работа се проверява: инжекционната система, има ли грешки от електронните сензори, измерена компресия. Проверка на автоматичната трансмисия. Трябва да се извърши, ако някоя от предавките не се включва. Има забележими шумове, или приплъзване при смяна на предавките, разходът на гориво се увеличава, забелязва се изтичане на масло. При диагностициране се отчитат кодовете за грешки в контролния блок на автоматичната трансмисия. Оценяват се показанията на датчиците за температурата на маслото и положението на дроселовата клапа.

Диагностика на автомобили и проверка на окачването

Както и положението на селектора на автоматичната трансмисия. Необходимо е при откриване на неравномерно износване на гума, чукане или шумолене по време на остри завои. Или при шофиране с постоянна скорост, по лоши пътища. Освен това, ако се наблюдава повреда на задната или предната ос по време на резки завои, ABS се активира преждевременно. Или се забелязва увеличение на луфта на волана. Ако сравним компютърната диагностика с традиционната, тогава първата може да се счита за върха на диагностичната технология. Тя ви позволява да откриете почти всички неизправности и не изисква много време. Все по-голям брой автомобилисти в комплекта за ремонт включват различни инструменти за диагностициране на автомобила си. Това ви позволява да спестите време и пари за скъпи ремонти, по-уверени да се чувствате зад волана по време на дълги пътувания. Особено важно е да изберете правилно типа на диагностичното устройство, да овладеете техниката на компютърната диагностика и прилагането на нейните резултати.

Какво представлява компютърната диагностика на автомобили

Компютърната диагностика на автомобили, включва свързване към превозно средство чрез специфичен интерфейс на персонален компютър и последващо определяне на повредена единица. Нека се опитаме да разгледаме предишното определение на части. Съвременният автомобил не е само колела, каросерия, двигател и други механични части. От гледна точка на електротехника, това е сложен електронен комплекс от оборудване. Ако разделите цялото електрическо оборудване на автомобила на отделни елементи, то включва. Система за управление на двигателя, блок за управление на спирачната система ABS. Блок за управление на системата за защита на водача – въздушни възглавници – SRS. Система за контрол на тялото, устройство за комфорт, климатик, управление на светлините и така нататък. Система за защита на автомобила срещу неоторизиран достъп, като аларма и имобилайзер. Комуникационен блок и допълнително оборудване.

Оборудване за компютърна диагностика на автомобили

По същество всеки от тези блокове представлява микрокомпютър, в който има сензори и задействащи устройства. Например в блока за управление на двигателя има колянов вал, разпределителен вал, дебитомер и други сензори. Като задвижващи механизми – инжектори, регулатор на оборотите на празен ход и други. Управлението се осъществява директно от контролния блок на определен механизъм. Всички блокове са свързани помежду си с шина за данни, която осъществява координираната работа на възлите на превозното средство. Всеки от блоковете има връзка към диагностичната букса. На него можете: да събирате данни за повреда на отделни елементи на веригата. Да извършват оперативен контрол по време на работа на устройствата, като време на запалване, време на инжектиране и други. Препрограмиране на отделни блокове. Всъщност това е и оборудване за диагностика. Тя включва: диагностична букса, кабел за свързване към диагностичен инструмент, диагностично устройство.

Изтриване на грешки и дешифриране на кодове за грешки

Система от команди за координация с компютър, като обменни протоколи. Компютър, обикновено лаптопи, таблети, смартфони се използват за самодиагностика на автомобили. Не бива да забравяме, че модерният телефон е също персонален компютър. В някои професионални и полупрофесионални диагностични устройства. Интерфейсът и компютърът се комбинират в отделно устройство. Компютърната диагностика на автомобил изпълнява следните функции: четене на кодове за грешки на отделни устройства на автомобила. Изтриване на грешки, дешифриране на кодове за грешки, оперативен контрол на автомобилните системи в реално време. Препрограмиране на автомобилни устройства, като професионални диагностични устройства. Как да изберете инструмент за диагностика на автомобили със собствените си ръце. При избора на устройства за самодиагностика на автомобилите трябва да се ръководите от следните съображения.

Диагностика на автомобили

Марката на автомобила, който искате да обслужвате. Автомобилите до 2000 година са свързани към OBD буксата само чрез адаптер. В колите 2000-2005 година нататък непълна диагностика е възможна, няма смисъл да купувате сложна диагностика. Ако планирате да правите компютърна диагностика на няколко автомобила, трябва да изберете универсално устройство. В придружаващата документация за диагностичните устройства обикновено се посочва за кои превозни средства са предназначени. Има устройства с една марка за диагностициране на автомобили. Много професионален, лесен за използване и евтин диагностичен уред за автомобили от група VAG (AUDI, VW, SEAT, SKODA). Нивото на компетентност. Няма смисъл да купувате оборудване за диагностициране на автомобили през компютър, ако нямате лаптоп. В този случай можете да закупите адаптер за Android или диагностика с вграден дисплей. Също така не е рационално да получите професионален старт, ако не знаете как да го надстроите.

Решение на проблемите

Ако планирате да извършите диагностика на автомобил със собствените си ръце, използвайки смартфон като тестер. За да определите дефектното устройство по време на работа, може да сте във състояние да използвате обикновен адаптер. Ако решите редовно да ремонтирате свои или чужди автомобили, по-добре е да закупите AUTOCOM. След като направите своя избор и закупите инструмент за диагностика на автомобил, трябва да инсталирате софтуера. За целта трябва да следвате инструкциите, приложени към устройството. Когато извършвате компютърна диагностика на автомобили, е желателно да имате обикновен мултицет или тестер. Ако диагнозата е показала неизправност на възел, не бързайте веднага да си купите нов. Може би има обща прекъсване в окабеляването към него. За да притежавате напълно информация за автомобила, трябва да имате схема. Тя може да бъде намерена в ръководството за ремонт и експлоатация на определен автомобил.

Диагностична процедура за диагностика на автомобили

Има и компютърни програми, които съдържат такива данни. Най-популярните са AUTODATA, TOLERANCE, ELSA. Също така е желателно да ги инсталирате на компютър, ако има известни познания в електротехниката. За други диагностични устройства програмите могат да бъдат изтеглени от официални сайтове. Китайските сайтове продават полупрофесионални LAUNCH LITE на нелепи цени. Но за да активирате програмата, трябва да платите напълно нелепа цена, а след това и да плащате месечна такса. Освен това проверете дали вашият смартфон има достатъчно софтуерна мощност за работа с такъв софтуер. По принцип общата процедура за провеждане на независима компютърна диагностика на автомобили с помощта на лаптоп или смартфон Android е същата. Има само някои технически разлики, свързани с устройствата за сдвояване. Свързване на автомобила с устройството за диагностика.

Как се извършва диагностика на автомобили

Диагностичната букса при автомобили след 2005 година е разположена в зоната на водача на купето. В 80% от случаите това е близо до лявото му коляно. Ако той не е там, можете да видите под волана, под пепелника, в областта на централната конзола. Най-надеждният начин за търсене е „google“ в интернет, където се е скрил. Положението е по-лошо, ако имате кола преди 2000-те. Тогава буксата най-вероятно ще бъде под капака. И няма да е OBD-II. В този случай ще трябва да закупите специален адаптер. Той струва около 100 лева. След това свържете OBD кабела към диагностичното устройство. Свързваме устройството чрез USB буксата към лаптоп. Софтуерна връзка. Изтеглете диагностичната програма на лаптопа. На първия етап се избира марката на автомобила, година на производство. За да извършите OBD диагностика на двигателя, този елемент може да бъде пропуснат. Тогава сканирането за грешка започва.

Грешка при четене

В процеса на четене на грешки, като правило, светодиодът ще мига на диагностичното устройство. Най-неприятното нещо е когато не можете да се свържете с компютъра на автомобила. Проверете качеството на всички кабелни връзки и отново стартирайте диагностиката. Ако съобщението е издадено втори път, тогава е необходимо да се провери напрежението на бордовата мрежа на превозното средство. Да се проверят всички предпазители, предимно разположени под капака. Предпазителите трябва да се проверяват в състояние, изваден ключ от контакта и с помощта на мултицет. Ако връзката е успешна, се появява съобщение за код за грешка. Повечето диагностици веднага ги дешифрират. Те трябва незабавно да бъдат копирани върху лист хартия. Грешките попадат в две категории: реални и променливи. Променливите са тези, които сега ги няма, но веднъж се появиха, може би сте променили сензора, без да изключите запалването или е имало прекъсване на захранването.

Диагностика на автомобили с помощта на смартфон

Понякога всички грешки се заличават напълно и колата започва да работи нормално. Това често се случва с ABS грешки. Но не бързайте да се радвате. Преминете 20 километра и те ще се появят отново. Основната разлика между диагностиката на смартфон е процесът на комуникация с устройството. Извършва се чрез Bluetooth или wifi канал. Следователно е необходимо да отворите този комуникационен канал на телефона, след това да включите запалването и стартирайте сканирането на грешки. Ако самият скенер не дешифрира, цялата необходима информация може да бъде намерена в Интернет. OBD-кодовете са изложени в хиляди първични източници. Специални кодове могат да бъдат намерени в търсачките, като въведете в лентата за търсене. След това проверете качеството на буксата към конкретното устройство. Вкарайте силиконова грес в тях, греста премахва влагата. След подмяна на някои възли са необходими процедури за свързване или позициониране.

Компютърна диагностика на автомобили

Високо технологичните и електронни системи на съвременните автомобили, гарантират стабилна и безопасна работа на автомобила. Появата на грешки в работата на такива системи води до сериозни повреди на скъпи елементи. В резултат на това се появяват високи разходи. Специализираната компютърна технология позволява не само да записва всякакви промени в работата на различни системи. Но и да изтрива намерените кодове за грешки, за да ги коригира. Бордовите системи на съвременните автомобили са оборудвани с електронен блок за управление с функция за само диагностика. Който анализира основните системи на автомобила и уведомява водача за тяхната неизправност. Автопроизводителите препоръчват редовно да провеждате компютърна диагностика на автомобили. За да осигурят безпроблемна работа на най-важните елементи на системата. Производителите на автомобили препоръчват провеждането на цялостна компютърна диагностика поне 1 път годишно.

Компютърна диагностика на автомобили

В допълнение към компютърната диагностика служителят на сервиза е длъжен да извърши визуална проверка на повредената система. И да даде необходимите препоръки за ремонт на автомобили. Висококвалифицирани специалисти на официалните сервизни центрове на АДАС Експрес провеждат висококачествена компютърна диагностика на автомобили. Използвайки сертифицирано оборудване, препоръчано от чуждестранните производители на автомобили. Високото ниво на обслужване и цената на работа, благоприятна за собствениците на автомобили, са основните причини за доверието на многобройните клиенти на АДАС Експрес. Съвременните диагностични системи, използвани в нашите сервизни центрове, позволяват навременно откриване на неизправности. Като значително намаляват разходите за поддръжка и по-нататъшен ремонт на автомобила.