безопасност през зимата

Безопасност през зимата

Зимата предлага много уникални опасности за водачите на моторни превозни средства. Вятърът, снегът, ледът и снеговалежите могат да направят шофирането ви коварно. Особено при преминаване през мостове и подлези или в опасни завои. Съветите за безопасност през зимата, ще ви помогнат да запазите безопасността, както за вас така и за вашето семейство. Докато управлявате автомобила и преминавате през мразовитите автомагистрали и пътища. Пазете се от изгорелите газове, които навлизат в купето на автомобила. Никога не стартирайте двигателя, докато автомобила седи в гаража или в затворено пространство. Съществува опасност от отровни изгорели газове, които може да се окажат смъртоносни за вас и семейството ви. Ако автомобилът ви е паркиран отвън и е покрит със сняг, уверете се че изпускателната тръба на ауспуха е открита. Запушената изпускателна тръба ще предизвика вредни изпарения в интериора, създавайки още една потенциално опасна заплаха.

Безопасност през зимата за автомобили с ABS

Когато стартирате двигателя на автомобила, който е покрит със сняг, уверете се че изпускателната тръба е чиста. За да избегнете отравянето с въглероден оксид. Опасности от черен лед по автомагистралата или по платното за движение. Черният лед е по-скоро прозрачен. Терминът „черен лед” описва лед, покриващ черни пътни настилки, които са невидими за човешкото око. Той представлява изключителна опасност за водачите на моторни превозни средства. Ако видите че автомобилът се занася по леда, никога не се паникьосвайте. Вместо това отдръпнете крака си от педала на газта и оставете вашия автомобил да намали скоростта си. Управлявайте автомобила само в права посока. Ако трябва да използвате спирачките, оставете анти блокиращата спирачна система (ABS), сама да спре автомобила. Но това зависи от вашият автомобил, дали има такава система. Автомобилите, които имат ABS, педала на спирачката се натиска здраво без да се помпи.

Съвети за безопасност през зимата

Проверете ръководството на автомобила, за да определите дали вашият автомобил има анти блокиращата спирачна система. Собствениците на автомобили трябва винаги да следват указанията за поддръжка на производителя, както е посочено в ръководството на автомобила. Охлаждащата течност на радиатора трябва да бъде чиста и пълна, както маркучите и ремъците да бъдат здрави. Проверете дали работят всички светлини на автомобила, като фарове, задно осветление. LED дневни светлини, стопове, фаровете за мъгла и мигачите. Гумите трябва да имат достатъчно голям протектор, при необходимост използвайте само зимни гуми. Уверете се напълно, че спирачките на автомобила са в отлично състояние. Проверете накладките на предните и задните спирачки. Включете сезонни консумативи в комплекта за спешни случаи. Всички превозни средства трябва да разполагат с авариен комплект, състоящ се от фенерче и светло отразителен триъгълник.

Необходими инструменти които трябва да носите в багажника на автомобила

Инструментите които са ви необходими през зимния сезон са, аварийни инструменти, тиксо, комплект за първа помощ и вода. За зимата добавете малка лопата заедно с торбичка пясък. Също така трябва да имате комплект от топли дрехи, включително шапки, ръкавици и ботуши, които може да ви бъдат полезни във краен случай. Освен това съхранявайте неподлежащите на разваляне хранителни продукти като бисквити, зърнени и високо енергийни напитки и закуски в ръка. Проверете състоянието на резервната гума на автомобила, дали има необходимото налягане което е посочено от производителя. Веригите за сняг са задължителни през зимния период. Ако нямате такива, органите на КАТ, може да ви наложат глоба в големи размери. Те може да ви спасят ако закъсате в снега и не можете да изкарате автомобила от пряспата. За целта може да използвате лопатата която се намира в багажника на автомобила.

Полезна информация за безопасност през зимата

Ако затънете в снега, опитайте се да изкарате автомобила, като включите бутона за сцеплението и леко завъртите колелата. Използвайте пясък за да осигурите сцепление на гумите на автомобила, или поставете подложки под зад задните гуми. Ако автомобилът ви е със предно предаване, поставете подложките под предните гуми, за да подобрите сцеплението. Ако не можете да изкарате автомобила, потърсете услугите на фирма за пътна помощ. Поставете светло отразителния триъгълник на 150 метра зад автомобила, за да предупредите останалите участници в движението. Проверете изпускателната тръба на ауспуха дали е чиста и проветрявайте купето не повече от 10 минути на всеки час. Оставете прозореца на автомобила леко отворено за вентилация. Никога не оставяйте автомобила без гориво, особено когато пътувате на дълъг път. Винаги дръжте резервоара на автомобила, пълен с гориво. Отбягвайте да шофирате, докато пътят не бъде изчистен.