безопасност за пешеходците

Безопасност за пешеходците

Както шофьорите, така и пешеходците споделят отговорността да предпазят себе си и останалите хора на пътя безопасно. Агенция пътна инфраструктура направи много за повишаване на безопасността на пешеходците. Подобренията в инфраструктурата са добавили различни мерки за безопасност за пешеходците. Включително и преработени пътища, позволяващи за по-добър пешеходен и велосипеден трафик. Следват няколко полезни съвета и указания. Уверете се, че сте винаги напълно видими за водачите на моторни превозни средства. Винаги трябва да ги виждате и ако има някаква злополука, винаги да можете да им помогнете. Това е особено важно за през нощта, в условията на слаба светлина или при лошо време. Според Националния център за статистика и анализи, 35 процента от всички пешеходни смъртни случаи се случват между 20:00 и 24:00 часа. Ето някои ценни съвети за движение на пешеходци през нощта. Носете леко оцветени или отразяващи дрехи през нощта и ярко оцветени дрехи през деня.

Полезни съвети за пешеходеца

Препоръчваме Ви да пресичате пътя при добре осветени зони, особено когато пресичате улицата. Бъдете винаги нащрек – избягвайте разсейването. Хората винаги са разсеяни. Разсейването е навсякъде между хората и автомобилите, то трудно се избягва. Не забравяйте, че като пешеходец, вашите очи и уши са най-добрите ви инструменти за запазване на безопасността. Безопасност за пешеходците. Бъдете нащрек и внимавайте. Смартфоните и преносимите електронни устройства са ежедневна част от живота, но те отклоняват погледа ви от пътя и отвличат вниманието ви. Не носете слушалки. Ушите ви ще ви разкажат много за това, което се случва около вас – не забравяйте да ги използвате. Спазвайте правилата за движение, пътните знаци и сигналите на регулировчика. Трябва да сте запознати с правилата, които трябва да следвате. За да предвидите какво ще извършат шофьорите. Това ще помогне за повишаване на безопасността ви. Никога не предполагайте, че водачът ще ви даде право на път.

Безопасност за пешеходците

Направете всичко възможно, за да установите контакт с водача на спрял или приближаващ се автомобил, преди да влезете в пътното платно. Разходка в безопасни места. Използвайте пешеходните пътеки, когато пресичате улицата. Ако пешеходната пътека не е на разположение, не забравяйте да намерите най-добре осветеното място на пътя. За да прекосите и да изчакате докато преминат всички автомобили. Така ще прекосите безопасно от другата страна на улицата. Стойте на тротоари, когато е възможно. Ако тротоарът не е на разположение, не забравяйте да вървите по далечната страна на пътя, срещу движението. По този начин водачите на моторни превозни средства ще ви виждат. Избягвайте ходенето по авто магистрали или други пътища, където е забранено за пешеходци. Почти половината от всички пътно транспортни произшествия, където жертви са пешеходците, са свързани с употребата и консумацията на алкохол.

Автомобили и пешеходци

Тридесет и пет процента от общия брой на жертвите в България са били от страна на пешеходците. Алкохолът уврежда вашите умения за вземане на решения, физически рефлекси и други способности. Препоръки за шофьорите. Бъдете внимателни. Внимавайте за пешеходците по всяко време. Когато управлявате превозното средство, вие сте поели отговорността за другите хора на пътя. Безопасността е двупосочна улица. Особено по-младите пешеходци, не са там, където би трябвало да са или където бихте очаквали да бъдат. Останете бдителни по всяко време. Следвайте поставените ограничения на скоростта по всяко време, особено в райони с тежък пешеходен трафик. Това е още по-важно в райони с по-ниски ограничения на скоростта, като например училищни зони и квартали, където пешеходците могат да се появят внезапно. Общата видимост е ограничена при лоши метеорологични условия и слабо осветени зони. Не само е по-трудно за шофьорите да виждат пешеходците, но и обратно.

Безопасност за пешеходците

Уверете се, че вашите светлини са включени и правилно използвате мигачите си. Използвайте допълнителна предпазливост при тези обстоятелства. Бъдете внимателни към пешеходците, когато влизат и излизат от пешеходните алеи, особено когато сте в движение. Пешеходците може лесно да навлязат в платното за движение на автомобили, без вашето знание. Пешеходни пътеки. Винаги давайте път на пешеходците на пешеходните пътеки. Когато приближавате пешеходната пътека, намалете скоростта на автомобила и бъдете готови да спрете внезапно. Когато сте спрели на пешеходна пътека, оставете достатъчно място между вашия автомобил и пешеходната пътека. Така че другите водачи на автомобили да видят пешеходците, заради които сте спрели. Не изпреварвайте превозните средства, които са спрели на пешеходна пътека за да дадат път на пешеходците. Те са спрели, за да позволят на пешеходците да преминат през пешеходната пътека. Уверете се че пътят е чист.

Последици при управление на автомобила в пияно състояние

Не управлявайте автомобил под въздействието на алкохол. Алкохолът и наркотиците нарушават времето за реакция. Рефлексите, уменията за вземане на решения и всички функции в организма на човека. Когато застанеш зад волана, под въздействието на алкохола, трябва да знаеш че поставяш всички хора в опасност. Да управляваш автомобила под въздействието на алкохол, означава че може да получиш следните наказания. Автомобилът може да бъде конфискуван. Големи адвокатски хонорари. Убийство на невинни хора, членове от семейства или други човешки същества. Осакатяване или убиване на други хора или себе си. Задължителния затвор може да бъде продължителен, със смекчаващи обстоятелства. Евентуална загуба на работа и проблеми при получаване на нова работа. Спиране на автомобила от движение и отнемане на новата европейска шофьорската книжка за определен период от време или завинаги.